Dr. Angyal Pál: Fajvédelem és büntetőjog

200 Ft

Szerző: Dr. Angyal Pál
Cím: Fajvédelem és büntetőjog
Kiadás éve: 1939.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Attila-Nyomda Részvénytársaság
Oldalszám: 14

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

A feladat, mellyel foglalkoznom kell, nem tartozik a legkönnyebbek közé.
Nem először azért, mert egy napjainkban, erősen homloktérbe került problémához: a fajkérdéshez vezet el, mely — bármely szemszögből nézzük is — rendkívül bonyolult.
Nem másodszor azért, mert a faj-fogalom meghatározásánál s még inkább a fajok értékelésénél még a legszigorúbb tudományos kutatás is politikai célok szolgálatába szegődik s bármenynyire kíván is a tudomány parancsolta objektív keretek között maradni, nem egyszer prekoncipiált gondolatok rabjává lesz.
De nehéz végül a feladat azért is, mert a fajnak jogi regulázása s a fajvédelemnek büntetőjogi alátámasztása rendkívüli óvatosságra int, amennyiben egy-egy elhamarkodott, következményeiben kellően meg nem fontolt jogszabály életbehívása és végrehajtása több kárt okozhat az államnak, sőt a védelemben részesíteni kívánt fajnak, mint amennyi előny az ily védelemhez fűződhetik.
Részemről jelen tanulmányom során arra törekszem, hogy: 1. a fajkérdést — bonyolult volta ellenére — tőlem telhetőleg megvilágítsam; 2. hogy a problémával politikamentesen és tehát semmiféle irányzattól magamat befolyásoltatni nem engedve: tárgyilagosan foglalkozzam; és 3. hogy — főleg a magyar viszonylatok szem előtt tartásával — megállapítsam: vajjon juttatható-e szerep a büntetőjognak a fajvédelem terén.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Angyal Pál: Fajvédelem és büntetőjog” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…