Wilhelm von Kries: Az angol háborús propaganda sztratégiája és taktikája

450 Ft

Szerző: Wilhelm von Kries
Cím: Az angol háborús propaganda sztratégiája és taktikája
Kiadás helye: n.a.
Kiadás éve: 1941.
Oldalszám: 64
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Elősző
I. Mi a propaganda?
II. A háború előtti helyzet
III. A háború utáni idők
IV. Eszközök és célok
V. Nyomozás a gyenge pont után
VI. Anglia sebezhető pontjai
VII. A propagandamódszerek tökéletesedése
VIII. A hírterjesztés eszközei
IX. A Németország elleni támadó propaganda
X. Balsejtelmek
XI. Az új háború
XII. A gyakorlati alkalmazás

Leírás

„Alig történt meg Ausztriának a Németbirodalomhoz való csatlakozása néhány hét múlva máris teljes erővel indultak meg az angol háborús előkészületek. Ezen a téren kivált a legközelebbi konfliktusban kifejtésre kerülő propaganda előkészítése történt nagy gonddal és alapossággal. Mivel pedig Anglia ezt a konfliktust csak Németország elleni háborúnak tudta elképzelni, a propaganda feladata és céljai már eleve adva voltak. Az angol készülődés komolyságára mi sem vet jellemzőbb fényt, mint az a könyvsorozat, mely az ismert angol katonai szakíró, Liddell Hart szerkesztésében „A jövő háborúja” összefoglaló címen jelent meg. A hadvezetés minden ágát felölelő és valóban szakavatott írók tollából kikerülő sorozatból Sidney Rogerson könyve,

„A propaganda a jövő háborújában”

a legjelentősebb. Bár ezzel a tárgykörrel az angol sajtó, az angol folyóiratok és könyvek egész sora közvetlenül vagy közvetve ismételten foglalkozott, az idevonatkozó megnyilatkozások közül mégis csak Rogerson könyve érdemli meg a legtöbb figyelmet. Igaz ugyan, hogy megjelenése óta már több mint két év telt el, de mégis érdemesnek tartottuk, hogy tárgyalásunk középpontjába állítsuk. Az olvasó így saját maga alkothat magának képet arról, hogy milyen elgondolások vezették az angol propagandát a háború előtt, és milyen elképzelések irányítják a háború megindulása óta. Az egyes alapelvek gyakorlati alkalmazása természetesen esetről-esetre változik, Rogerson könyve azonban még így is az érdekes, hasznos és még ma is figyelmet érdemlő útmutatások valóságos tárháza. A könyv manapság is időszerű részét a maga teljes egészében tárjuk olvasóink elé.

Rövid összefoglalásokat csak ott tartottunk helyénvalónak, ahol a szerző saját honfitársaival száll vitába, vagy pedig a belföldön és a nem hadviselő országokban kifejtendő propagandával foglalkozik, végül pedig legfőképpen ott, ahol a szerző nézetei már elavultak. Ezzel szemben kiegészítésképpen részleteket közlünk az angol háborús propaganda tényleges gyakorlatából. Ezzel munkánk közvetlen kapcsolatba kerül a való eseményekkel. Főrésze azonban mégis csak Rogerson munkájának ismertetése marad.”

(Visited 728 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Wilhelm von Kries: Az angol háborús propaganda sztratégiája és taktikája” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .