Hajdú István: A méreg

200 Ft

Szerző: Hajdú István
Cím: A méreg
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1924.
Oldalszám: 19
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Cikkszám: 0003 Kategóriák: , , Címkék: , , ,

Leírás

„Az első egynéhány nap igen vidáman telt el a. „Trieszti Nő”-nél.

Folyt a bor, osztották az ingyen pörköltöt. Három cigánybanda is húzta éjjel-nappal a Marseillest. A munkások már rekedtre ordították magukat; a munkásasszonyokon már cafatban csüngött a sáros, piszkos ruha, amiben részegen kint henteregtek a bokrok között — maguk sem tudják hányszor, kivel?

Lügner és Ganef felváltva állandóan a sztrájktanyán tartózkodtak. Kitartásra, összetartásra buzdították a részeg, mámoros munkástömeget. Sajátkezűleg osztogatták bankótól duzzadó bugyellárisaikból a segélyt. Nagylelkűen, fölényesen… mintha csak a magukéból osztogatták volna. Ők is potya bort ittak, potya pörköltöt ettek és nem volt a munkások között egy józan ember, aki felgondolta volna, miből telik mindez?

Nem, ezen egyik sem gondolkozott. Pedig csak egy parányi józan ész kellett volna hozzá, hogy kitalálja, hogy bizony ez a rengeteg pénz, a munkás becsületesen megdolgozott pénze. Kitalálhatta volna, hogy itt nem Lügner és Ganef fizeti az ő borát, meg pörköltjét, hanem ő fizeti azokét is.

A két munkásbolondító kövér bugyellárisába az ő sovány zsebéből került a bankó. Hetenként vonták azt le az ő amúgy sem túlságosan sok, de a tisztességes megélhetésre elég munkabéréből. És ami abból hiányzott, az ott van a Lügner és Ganef kövér bugyellárisában!

Hajh! A magyar munkás nem gondolkozik, ez rábízza az eszét a Lügnerekre, meg a Ganefekre!…”

(Visited 137 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hajdú István: A méreg” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .