Jászkunsági Imre: Visszaemlékezés a hungarizmus harminc éves harcára

400 Ft

Szerző: Jászkunsági Imre
Cím: Visszaemlékezés a hungarizmus harminc éves harcára
Kiadás éve: 1965-69
Kiadás helye: Sidney, Ausztrália
Oldalszám: 40
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Ez év májusában húsz éve múlt annak, hogy a fegyverek megszűntek dörögni Európában. Elnémultak a puskák ropogásai, nem kelepeltek a villám gépfegyverek, golyószórók, hallgattak az ágyúk, nem rohantak egymásnak a tüzet okádó harckocsik, nem hullottak a bombák a „Liberátor”-okból és nem lődöztek békés szántóvetőkre a különböző típusú vadászrepülők. Csend borult a lerombolt országokra, de ez a csend, nem a megbékélés harmonikus csendje volt.

Európa lakói közül a győztesek ujjongtak diadalmámorukban, a legyőzöttek közül is sokan lélegzettek fel megkönnyebbülve, mert megszabadultak a háború utolsó időszakának irtózatos nyomása alól, mindkét részről sokan imádkoztak igaz szívvel Istenhez, hogy végét szakította a vérontásnak, de nagyon sokan voltunk, akik döbbent öntudattal, dermedt lélekkel tettük fel a kérdést s feladataink megoldatlansága miatt; most mi következik?

Tudtuk azt, hogy részünkre nem fejeződött be a harc, a küzdelem, mert amit mi hirdettünk, a hungarista eszmerendszer, a valóságiban nem ültetődött át a nemzet életébe. Az első időben az akkori rendszer urainak kegyetlen hajszája folytán, később pedig a fegyveres harcok miatt. Bár százezres tömegeket szerveztünk és kevés olyan helység volt Magyarországon, ahol az eszmének ne lett volna tábora, olyan pedig talán egy sem, ahol hívünk ne lett volna, de az összmagyarságot megszervezni, abban a gigantikus méretekben, ahogyan azt Szálasi meghirdette; hatalmon kívüli állapotunkban a lehetetlenséggel volt határos. Arról nem is beszélve, hogy mi hungaristák megingathatatlan magatartásunk, eltökéltségünk, célratörő, elszánt küzdelmeink miatt, üldözött vadak voltunk saját hazánkban egészen addig, amíg Szálasi koalíciós kormánya megalakult. Már Magyarországon sem volt egyikünknek sem előnyünk abból, hogy a hungaristák zöldinges táborába tartoztunk. Áldozatos lélekkel meneteltünk a megmutatott úton, mely nem volt akadályok nélküli, mert szabadságvesztéssel, pénzbüntetéssel, állásból való kidobással és nagyon sokszor veseleveréssel is járt. De tudatában voltunk a célnak, mely óriási nagyságával előttünk ragyogott, a Kárpátok koszorúzta Magyar Birodalom, amelyért minden áldozatot és üldöztetést elviselhetőnek tartottunk. A hungarizmus eszméjének megismerése nyomán, világosan állott előttünk az, hogy évszázadok során tudatosan forgácsolták szét nemzeti erőinket és minden olyan megmozdulást, mely a nemzet megszervezésére, régi erejének visszaállítására, hazánk függetlenségének megszerzésére irányult, tűzzel-vassal vérbe fojtottak. Gyönyörű volt a cél, amit Szálasi Ferenc mutatott meg nekünk. Megszervezni a magyar nemzetet. Hivatástudattal telíteni az elcsüggedt lelkeket. Magyar élniakarást plántálni a szívekbe, amelyek már-már megszűntek a nemzet közösségéért és az ezer éves Magyarországért dobogni. Nevelni egy újabb nemzedéket, mely a paraszt és a munkás tömegek népi talajában gyökeredzik. Új lelkitípusú embereket tanítani, alakítani, akik testben lélekben erősek, becsületesek minden cselekedetükben, önfeláldozóak a közösségért végzett munkákban. Akik bíznak a maguk erejében, tűrni, dolgozni, hinni tudnak az eszme, a hungarizmus életrevalóságában, tisztás ágában és győzelmében, s ezért önállóan kezdeményezve kitartóan, bátran harcolnak. Senkitől és semmitől meg nem riasztva, nemzettudatossá nevelni az ifjút, nőt, katonát, parasztot, munkást és értelmiséget, hogy kiteljesüljenek lelkükben a szép, jó és igaz erényei és ne olcsó megalkuvásban tengessék életüket, hanem áldozatos küzdelemmel járuljanak hozzá nemzetünk életének újabb ezer évre szóló megalapozásához, a Kárpát-koszorúzta Magyar Birodalom újraépítéséhez.”

(Visited 160 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Jászkunsági Imre: Visszaemlékezés a hungarizmus harminc éves harcára” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .