Luzsénszky Alfonz: Asszonyok könyve

400 Ft

Szerző: Luzsénszky Alfonz
Cím: Asszonyok könyve
Kiadás éve: 1931.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 38

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

I. Anyaság.
II. Női betegségek.
III. Venereás betegségek.
IV. Egyéb női betegségek.
V. Gyermekápolás.
VI. Rövid kozmetika.

Leírás

„I.
Anyaság.

Mi a nő?

Ha végigtekintünk az egész világ költészetén, ha végig tudnánk olvasni vagy hallgatni minden, de minden dalt és költeményt, ami csak férfiajkról elhangzott, mióta az első lant megpendült a világon: kétségkívül azt tapasztalnánk, hogy nincs annyi csillaga az égnek, mint ahány díszítőjelző, mint ahány magasztaló meghatározás született már a nőről, akit valaha férfi szeretett.
Mi a nő?
Támasza, segítője, lelkesítője, tökéletesítője a férfinak; letéteményese, alapja, biztosítéka a jövőnek; egy nagy kincs, amelyből jólétet, boldogulást, örök nevet tud szerezni az, aki helyesen, észszerűen, becsülettel értékeli; egy paradicsom, amelyben az okosan gondolkodó ember szeme sorra fölfedezheti mindazokat a virágokat és gyümölcsöket, amik egy szelíd gyönyörökben, zavartalan jólétben eltöltendő hosszú élet biztosítására vannak teremtve.
Becsüljük meg a nőt, amikor az érintetlenség pompájában virul, de becsüljük meg kivált akkor, amikor egy új élet szunnyadozik a szíve alatt. Miként ugyanis a finom viaszban minden kis érintés nyomot hagy: épp úgy a magzatát viselő nő lelkére gyakorolt minden benyomás vissza fog tükröződni az eljövendő új embernek egész karakterisztikumán.

*

Terhesség. Az áldott állapotban levő nőnek kíméletre és erősítésre van szüksége. A terhesség kezdetén kerüljön a nő minden testi megerőltetést, mellőzze az igen meleg, vagy igen hideg fürdőket. A tápláléka legyen tartalmas, erősítő, de amellett könnyen emészthető. A rendes, könnyű székelésről gondoskodni kell, de okvetlen mellőzni kell a drasztikus hashajtókat, amelyek ebben az időszakban felette veszélyesek.
A termékenyített petének 7—8 napra van szüksége, hogy a méhbe jusson; ez a folyamat teljesen független a nő akaratától, vagyis az úgynevezett spermatozoidák a női nemi szervek aktív hozzájárulása nélkül vándorolnak mindenfelé, tehát föl a méhbe is. Nem mindenik spermatozoida jut el a méhbe, de egyetlen egy is elegendő a termékenyítéshez. Ha a megtermékenyített petét a méhnek időközben megduzzadt nyálkahártyája megköti: beáll a terhesség.”

(Visited 157 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Luzsénszky Alfonz: Asszonyok könyve” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…