P. Zadravecz István: Kapisztrán

450 Ft

Szerző: P. Zadravecz István
Cím: Kapisztrán
Alcím: Történet öt képben
Kiadás éve: 1921.
Kiadás helye: Budapest.
Oldalszám: 64
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

Leírás

„KAPISZTRÁN SZT. JÁNOS

1386 június 24.-én született Olaszország Kapistrano városkájában. Tüzes olasz kedély és higgadt germán erő csodálatosan vegyült össze benne. Kora kiváló
jogászává képezte ki magát. László nápolyi király udvara bírájául nevezte ki, majd helytartójául. Előnyös, fényes házasságra keszült Kapisztrán, midőn lázadás tört ki városában és ő börtönbe került. Itt csodásan átalakult… A börtönből nem ment szép, nemes menyasszonyával nászútra, hanem szigorú barát-kolostorba. Itt átitult a lelke franciskánusi érzülettel… Évek múlva megnyílt a kolostor ajtaja, s kilépett azon Kapisztrán. És útrakelt… és megjárta
az ő törtenelmi útját, mely a diadalok diadala, a belgrádi győzelem után beleolvadt a halhatatlanságba…
Nem lehet célom megolvasni Olaszhonban tett lépéseit… Minek kísérjem Germánián, Morávián, Szilézián, Polonián, Ausztrián keresztül?
1455-ben pápai Bullával a kezében átlepi a magyar határt, hogy azt többe soha vissza ne léphesse. Utitársa Taliacocius, lelkendezve írja le a meleg fogadtatást, melyben reszesítettek a magyarok.”

(Visited 170 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„P. Zadravecz István: Kapisztrán” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…