Akció!

Dövényi Nagy Lajos: Vérben és vasban

Original price was: 1 100 Ft.Current price is: 1 000 Ft.

Szerző: Dövényi Nagy Lajos
Cím: Vérben és vasban
Alcím: Történeti regény
Kiadás éve: é. n.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 293
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

Leírás

„ELSŐ FEJEZET.

Fehér, tüzes golyó a nap, s mozdulatlanul áll az égen, éppen delelőn. A fáknak nincsen árnyéka, a bástya se ád most semmi hűst, hiába húzódnak tövébe az emberek. De a toronyban a vastag falak állják a kánikulát, s a keskeny ablakok csak annyit engednek hbe a hőségből, hogy aki ott tanyázik, nem didereg, s fényt is, amennyitől nem kell már éppen vakoskodnia. Légy zümmög a világosságban; a ragyogó, aranyszínű porszemek közt táncol, s a porta ezt a legyet bámulgatja unalmában. Kerecsenytollas süvege homlokára taszítva, veres dolmánja végig kigombolva, így ül a lócán. Mellette a kardja, meg egy muskéta. Olykor lepillant az útra, amelyik a kapubolt alól kanyarodik elő, s viszen lefelé, a meredek fal tövében éppen az új kapuhoz. Árnyékos lőrések nagy szája ásít erre az útra és a törésekben hosszúcsövű ágyúk guggolnak. Az alsó kapunál is porta áll, a felvonóhíd innenső oldalán: erősen vigyázzák a várat.
A veresdolmános őr gondja, hogy mennél messzebbre lásson, mert a Varkoch-kapu zömök tornya legmagasabb, s innét épp úgy nézheti az almagyari templom ajtaján bemenő papot, mint a felnémeti völgy szürkén kanyargó útját. S láthatja azt is, ha azon akár lovas, akár gyalogember, vagy bitangoló jószág mozdul.
De most az út üres.
És néptelen odalent a város is, csak a patak mentén, a regi hadiúton hajlongoznak vagy húszan, emberek. Rabok azok, török rabok és az utat reperálják. Némelyek rőzsét hordanak kévékben s belehányják a gödrökbe, amiket nagy idő óta felvágtak a futó lovak, kikoptattak szekerek, vagy mosott az eső. Mások bőrvedrekkel, csobolyókkal és füles kiskádakkal vizet visznek a patakból. Meglocsolják a rőzsét, aztán agyagot szórnak rá s bunkóval döngölik. A munka halad sebesen. Nem, mintha a raboknak kedvökre volna a dolog, de az út melletti cserfánál, szája szögletébe szorított pipával ügyeli őket egy lovas őr. Ül a nyeregben, szeme a rabokon, s olykor közéjük léptet. Kezeken hétágú szíjostor, az megsuhan és nagyot csattan valamelyik lusta, rongyosgúnyájú pogány hátán.”

(Visited 531 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dövényi Nagy Lajos: Vérben és vasban” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…