Darré R. Walther: A Német Birodalom és a délkeleteurópai államok együttműködése a mezőgazdaság terén

200 Ft

Szerző: Darré R. Walther
Cím: A Német Birodalom és a délkeleteurópai államok együttműködése a mezőgazdaság terén
Alcím: Felolvasta a Magyar-Német Társaság 1940. évi ápr. 3-i ülésén
Fordító: Kibédi Varga Sándor
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest.
Oldalszám: 15
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

 

Leírás

„Az 1914—18. világháború Angliának abból a törekvéséből támadt, hogy Németország versengését a világpiacon megszüntesse. Ha Angliának ezt a világháborús célját az elért eredménnyel szembeállítjuk, akkor mindenesetre meg kell állapítanunk, hogy ez az eredmény egészen más képet mutat, mint ahogy azt Angliában előre elképzelték. Németországnak ugyan elvették a hadiflottáját, kereskedelmi hajóhadát, gyarmatait és a rá rótt sarc által minden lehetőséget, hogy Angliának a világpiacon komoly versenytársa legyen. Másfelől azonban Anglia a világháború után az elé a helyzet elé került, hogy közben a világ és annak gazdasági élete a háború folytán lényeges változáson ment át. Az úgynevezett világgazdaság, pontosabban szólva az angol veretű világkereskedelmi gazdálkodás, amelyet a Ricardo Dávid tanára építettek, s melyen az angol hajóhad uralkodott és a londoni city bankárjai kormányoztak, tulajdonképpen soha nem volt igazi világgazdaság, hanem egy angol kereskedelmi rendszer a világ gazdagságainak kiaknázására. Az, amit az európai iparos országok és a tengerentúli mezőgazdasági országok közti munkamegosztásnak szoktak hívni, valójában mezőgazdasági monokultúrák kifejlődéséhez vezetett, azaz egyetlen termény művelésére épített egyoldalú mezőgazdaságokhoz, és ezzel a földművelő népeknek Anglia kereskedelmétől való függéséhez. Ez a fejlődés egyedül és kizárólag Anglia nyerészkedési törekvéseit szolgálta.”

(Visited 110 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Darré R. Walther: A Német Birodalom és a délkeleteurópai államok együttműködése a mezőgazdaság terén” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…