Akció!

Ph. Bouhler: Napoleon

Original price was: 1 600 Ft.Current price is: 1 440 Ft.

Szerző: Ph. Bouhler
Cím:
Napoleon
Alcím: Egy zseni üstökös útja
Fordító: Dr. Olasz Pál
Kiadás éve: 1943.
Kiadó: Centrum
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 392+18
Egyéb információ: 18 képpel

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó

I.
Egy csillag felragyog
Egy ember, aki történelmet csinál
Villanások

II.
A csillag lehanyatlik
A személyiség
A katona
A bukás okai
Napoleon életének fontosabb eseményei
Névmutató

Leírás

„ELŐSZÓ.

Alig von valaki a történelem szereplő személyiségei közül, aki — éppen napjaink történelme szempontjából — nagyobb figyelmet érdemelne, mint I. Napoleon. Mesébe illő módon emelkedett fel tűzérhadnagyból és korzikai forradalmárból a franciák császárává és a Kontinens urává; a hatalmat abban a pillanatban ragadta magához, amikor a forradalom elérkezett legkritikusabb állapotához, amikor a nemzet megborzadva a rémuralomtól és belefáradva az 1789-es eszmékkel folytatott szörnyű visszaélésekbe, már-már késznek látszott, hogy a legitimista reakció karjaiba vesse magát; átalakította Európát, de meg kellett érnie teremtményének összeomlását is; mindezek olyan események, amelyeknek ismerete egyenesen feltétele annak, hogy napjaink történelmét helyesen értékelhessük. Az ő neve úgy világít a történelem Pantheonjának márványtábláiról, mint azé a férfiúé, aki alatt Franciaország elérte katonai és politikai hatalmának legnagyobb kiterjedését, de egyúttal mint olyan emberé is, aki mélyrehatóan működött közre a német nép történelmi kialakulásában.

Kétségtelen, hogy Napoleonra ráillik a „nagy” jelző, ha a nagyság — Burckhardt lakonikus rövidségű meghatározása szerint — „az ami nincs meg bennünk”, vagy mint ahogy más helyen körülírja: „a történelem néha szereti magát belesűríteni egyetlen emberbe, akire azután felfigyel az egész világ.” A nagy egyéniségek koincidenciái, véletlen találkozásai az általánosnak és különlegesnek, az állandóságnak és mozgásnak egyetlen személyben. Ez magába foglal államokat, vallásokat, kultúrákat és kríziseket.

Valahányszor ama nevekről esik szó, akiket maga a történelem a „nagy” melléknévvel jelöl meg, akik egyszerre hordják magukban a hadvezér, az államférfiú és uralkodó démonait, akkor mindig megemlítik Napoleon nevét is.

Az olyan jelenségek, amelyek úgy tűnnek fel a népek egén, mint üstökösök, csak nagyritkán jelentkeznek. Lényükhöz tartozik, hogy az utókorra soha nem gyengülő, ellenállhatatlan hatást gyakorolnak és — mint a mithológia alakjai — mentesek a tényleges történelmi elmúlástól. Nem kétséges, hogy amikor Napoleon Nagy Károlyra hivatkozott, az újjáépítés gondolata lebegett lelki szemei előtt, a francia forradalomban összedőlt világ helyén. Egy ilyen kaliberű zsenit azonban nem lehet egyetlen eszméhez hozzákötni, s egyáltalán nem lehet valami kézzelfogható formulára kiegyszerűsíteni, bármennyire kézzelfoghatóak is katonai teljesítményei, közigazgatási művészetének alkotásai, vagy törvényhozói eredményei, sőt bármennyi anyagot és új szempontot vet is fel a szakkutatás.

A személyiség túlnő minden mértéken és mindig újabb talányokat ad fel. Az olyan emberek, mint Napoleon, minden kor előtt új megvilágításban jelentkeznek és történelmüket minden korban újra meg kell írni.

A dolgoknak ma történő mélyreható szociális, gazdasági és politikai átalakulása; Európa újjáépítése, amely Napoleon óta is megoldatlan, de amely azóta égető szükségletté vált, annál inkább, mert az elvénhedt rendszer módszereivel meg sem valósítható: ezek tények, amiket józan ésszel letagadni sem lehet. Maga a tudományos kutatás is — amihez hozzájárulni nem becsvágya ennek a könyvnek, annak ellenére, hogy elismeri és felhasználja eredményeit — számol e tényekkel, amelyek egészen új perspektívákat nyitnak. Így az a kép, amelyet ez a könyv egy lényegesen megváltozott világnézet és politikai felfogás alapján rajzol, alapjában véve el fog térni azoktól az ábrázolótoktól, amelyeket Napoleonról a legendák, a reakció, vagy a demokratikus és szociálisztikus doktrínák alapján festettek. A nagy korzikai mágikus vonzó ereje újból beigazolódik, tettei azonban más megvilágításba kerülnek és ez a könyv — nem utolsó sorban — olyan új gondolatokat közöl Napoleon bukásáról, amelyek sokban különböznek attól a felfogástól, amely az elmúlt század folyamán katasztrófájának okairól el volt terjedve. Mindenekelőtt azonban az Anglia elleni háború — amelyet el kellett veszítenie, mert ennek a hatalmas küzdelemnek utolsó szakában látnia kellett, mint tömörülnek vele szemben a német nép szörnyű dinamikus erői — vörös fonálként húzódik végig az egész munkán és szoros érintkezésben van azokkal a gondolatokkal, amelyek napjaink történelmének legbensőbb mozgatói, amelyek a mi saját népünk küldetésére, nyugati feladataira és Európa tartós újjászervezését célzó küzdelmeire vonatkoznak.”

(Visited 116 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ph. Bouhler: Napoleon” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…