vitéz Dr. Endre László: Hatalom és igazság

200 Ft

Szerző: vitéz Dr. Endre László
Cím: Hatalom és igazság
Kiadás éve: 1935.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 12
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Leírás

„A Népszövetségnek a Saar-vidéki népszavazás, valamint a magyar-szerb konfliktus elintézésénél való sikeres közreműködése a világ közvéleményének nagyfokú érdeklődését keltette fel a népszövetségi intézmény iránt. Amíg a Népszövetség korábbi közbelépései a legtöbb esetben eredménytelenek maradtak, vagy alig értek el némi eredményt, addig kétségtelen, hogy a fentebb említett két kérdésben való közreműködése, úgy az érdekelt felek, mint a tárgyilagos ítéletű kívülállók szemében is konkrét eredményt nyújtott és nagyban hozzájárult az ellentétek kiküszöböléséhez, sőt egy fenyegető világháború megakadályozásához. Ezeket az eredményeket loyálisan elismerjük és méltányoljuk, azonban mégis két megjegyzést kell hozzájuk fűznünk. Az egyik az, hogy reánk nézve kedvezőbb elintézést azért nem érhettünk él, mert a Népszövetség nem pártatlan bírói, hanem politikai testület, amit nemcsak Titulescunak leleplezésszámba menő beismeréséből, hanem a szövetség alapokmányából is láthattunk, a másik megjegyzésünk pedig az, hogy a békés elintézés érdeme nem a népszövetségi intézményé, hanem a nagyhatalmaké, amelyek közül az adott pillanatban egyik sem akart háborút. Ezt nemcsak a magyar álláspont mellett bátran és nyíltan síkraszálló Olaszországról s a velük rokonszenvező angol közvélemény által nagyban befolyásolt, ugyancsak mindvégig korrektül viselkedő hivatalos Angliáról, hanem Franciaországról is tárgyilagosan meg kell állapítanunk.

Láttuk, hogy Laval külügyminiszter, ha a fórumon kénytelen volt is magáévá tenni a szerb kormány álláspontját, mert erre kötelezte a szövetséges hűség, a kulisszák mögött mindent elkövetett a békés megegyezés érdekében és személyes tekintélyének egész súlyával törekedett arra, hogy a kis-entente megbízottjait mérsékletre bírja. Azt is láttuk, hogy a francia közvélemény egyáltalán nem lelkesedett a háború gondolatáért és nem engedte befolyásoltatni magát sem a Benes által, sem a francia hadi nehézipar által pénzelt sajtó hangulatkeltéseitől. Sőt, ezúttal első alkalommal, velünk rokonszenvező hangok is felcsendültek a francia sajtó hasábjain, különösen a Délvidékről kiüldözött magyarok szenvedéseinek láttára. Azt hiszem, nincs túlzás abban a feltevésben, hogy a szerb kormány által követett barbár, kultúrnemzetek sorában érthetetlen magatartás s az a mód, ahogy a kiutasításokat végrehajtotta, nemcsak nagy rokonszenvet ébresztett a genfi színjátékra oly érthető izgalommal figyelő világ közvéleményében, hanem — mint egy bekövetkezhető háború félrelebbent függönye — bepillantást engedett azokba a várható szörnyűségekbe is, amelyek egy tényleges háború nyomában járhattak volna. Mindez tehát jó szolgálatot tett a háborúellenes hangulat kiváltásában s ezzel közvetve a békés elintézés létrejöttében.”

(Visited 438 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„vitéz Dr. Endre László: Hatalom és igazság” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .