Dr. Malán Mihály: A hadikfalvi székelyek szem- és hajszíne

300 Ft

Szerző: Dr. Malán Mihály
Cím: A hadikfalvi székelyek szem- és hajszíne
Alcím: Különlenyomat A Cél 1942. augusztusi Méhely Lajos 80. születésnapja alkalmából kiadott emlékszámából
Megjelenés éve: 1942.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Ferenc József Tudományegyetem Embertani Intézet
Oldalszám: 24
ISBN: 978-615-6609-13-7

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

„Népünk faji összetételére vonatkozó megállapításaink inkább élesszemű kutatók, így pl. Jankó, Semayer, Winkler, Méhely megfigyelésein alapulnak s csak igen kevés rendszeres vizsgálatra támaszkodnak. Alig egy-két embertani bélyegünkre vonatkozólag van több országrészből származó nagyobb számú adatunk, a legtöbb vizsgálat igen kevés emberre és kis területre szorítkozik.

Ez utóbbi vizsgálatok közé tartozik a szem- és haj színe is, annak ellenére, hogy ez utóbbi jellegek igen fontos fajbélyeget alkotnak, amint azt különösen Fischer emeli ki, főleg azért, mert a szemszín és hajszín öröklésének módjaiba legutóbb Davenport, Nachtstheim, Weninger, Frets és mások vizsgálatai nyomán egyre jobban bepillanthatunk.

Így azután nem csodálatos, hogy még az európai emberfajták között is különbséget tesznek az: összes szerzők a szem- és hajszín tekintetében. Már az európai emberfajták jelenlegi osztályozásának megalapítója, Deniker is kiemeli az általa felállított fajtípusok szem- és hajszínét, de ugyanígy szerepel a most általánosan elfogadott Günther-féle csoportosításban is mind a szem, mind a haj színe, mint a fajták egyik megkülönböztető bélyege.”

(Visited 23 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Malán Mihály: A hadikfalvi székelyek szem- és hajszíne” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…