Akció!

Fiala Ferenc: Erdélyi levelek

300 Ft 250 Ft

Szerző: Fiala Ferenc
Cím: Erdélyi levelek
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 31
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

Első levél
(Levél egy liberális közíróhoz)
Második levél
(Levél egy magyar gazdához)
Harmadik levél
(Levél egy magyarországi zsidóhoz)
Negyedik levél
(Levél egy nyilas testvérhez)
Ötödik levél
(Levél egy erdélyi magyarhoz)

Leírás

“Levél az olvasóhoz

Magyar Testvérem! Huszonkét évi távollét után Erdély északi része visszatért az anyaországhoz. A hazatérés külsőségeiről sokat, — talán túlsokat írt a napisajtó. Megírta a nagyváradi és kolozsvári bevonulást és elénk vetítette az ott átélt felejthetetlen órák örömteli pillanatát. A vasárnapok azonban elmúltak, s ma ott áll előttünk, nemzetiszocialisták előtt a feladat és a kötelesség, hogy az ünnepnapok után megvizsgáljuk a szürke hétköznapok mindennapi életét, keressük a megoldásokat, amelyek színtelenebbé teszik a vásárnapoknál a hétköznapot, de amelyeket az egyedüli érték — a munka mégis elviselhetővé és nemessé varázsol.

Magyar Testvérem! Te bizonyára tudod, hogy mit jelent a mi számunkra — a nyilaskeresztesek számára is ez a szó;

ERDÉLY

A bécsi döntés után mi is lentjártunk Erdélyben, tele tüdővel szívtuk magunkba a Hargita, a gyergyói- és gyalui- havasok fenyőerdőinek ózondús illatét és kopogó csizmáinkkal felvertük a csendet Kolozsvár, Marosvásárhely és a többi erdélyi város történelemtől terhes utcáit. Mögéje néztünk a zászlóerdőknek, a virágesőknek és megkerestük az ujjongó Erdély csillogó felszíne alatt a szenvedő — a népi Transsylvániát is. A tegnap mögött megtaláltuk a Mát és elébenéztünk a Holnapnak. Feljegyeztük a Székelyföld elszegényedett, magyar falvainak panaszát és megdöbbenve álltunk, meg a Partium határán elterülő oláh falvak szaporasága előtt.

Magyar Testvérem! Nemzetiszocialista feladat a múlt és jelen hibáinak a felismerése és azok kiküszöbölése révén az új magyar jövendő felépítése. Keserves, verejtékes építése annak a valaminek, amit itt is, ott is, mindenütt — Erdélyben is: Nemzetiszocialista Munkaállamnak hívnak.

Kitartás!”

(Visited 73 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Fiala Ferenc: Erdélyi levelek” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…