Malán Mihály: A székelyek termete

300 Ft

Szerző: Malán Mihály
Cím: A székelyek termete
Megjelenés éve: 1944.
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadó: Minerva
Oldalszám: 24
PDF ISBN: 978-615-6609-12-0

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

„A testmagasság, vagy termet az egyik legfontosabb embertani bélyegünk, mert e jellegben lényeges faji különbségeket észlelhetünk.

Az újabb vizsgálatok alapján jól tudjuk, hogy a testmagasság kifejlesztésének reakcióképességét bizonyos meghatározott keretek között örököljük. Ez a reakcióképesség azután fajilag meg van határozva, minthogy bizonyos fajták magas, mások közepes, ismét mások alacsony termetűek, vagyis különböző nagyságú termet kifejlesztésére vezető, egymástól eltérő reakcióképességgel bírnak. E reakcióképesség fajilag megszabott határain belül azután főként a növekedés korszakában a külvilági tényezők döntik el, hogy az egyes egyedek mily testmagasságot érnek el. Így azután a termet adatok bizonyos mértékben felhasználhatók a faji elkülönítés céljaira is.

Éppen ezért kívánok e dolgozatomban a székelyek és általában véve az erdélyi magyarság termetével az eddigi újabb vizsgálataim alapján bővebben foglalkozni, s eredményeinket a hazai vizsgálatok sorába beillesztve arra a kérdésre feleletet kapni, hogy ebben az embertani jellegben az erdélyi, illetve székelyföldi és a haza egyéb területén végzett vizsgálatok között megegyezés vagy eltérés van.”

(Visited 15 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Malán Mihály: A székelyek termete” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…