Subhas Chandra Bose: Égő India

950 Ft

Szerző: Subhas Chandra Bose
Cím:
Égő India
Alcím: A világhírű hindu szabadságvezér egyetlen könyve a hindu-angol ellentétekről
Fordító: Dr. Balogh Barna
Kiadás éve: é. n.
Kiadó: Stádium
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 257

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Bevezetés
I. A háttér
II. Az ébredés
III. A szereplők
IV. Gyülekeznek a felhők
V. Találkozásom a Mahátméval és a Desbandhuval
VI. A roham megtorpan
VII. A Szvarádzs-lázadás
VIII. Desbandhu Dasz uralma
IX. A bukás
X. A burmai börtönben
XI. A barométer emelkedik
XII. Viharos 1930
XIII. Gándhi Halifax ellen
XIV. Mahátma Gándhi Európában
XV. Az utolsó harc
XVI. Vereség és fegyverletétel
XVII. India apostola
Epilógus

Leírás

„Bevezetés

A történelem örök harc a szabadság fennkölt eszményeiért. Ez a harc, tudatosan vagy tudattalanul, az élet változásában egyedül megfogható, állandó mozgalom, mely az anyagi és eszmei világot bűvkörében tartja és magasabb régiókba hajtja. A felszabadulás eltávolodást, megtisztulást jelent, ezért erkölcsi folyamat és a haladás fogalmát is magában foglalja.

Az ember önmaga ellen is harcol, ha fel akar szabadulni. Amikor felismerte magában az isteni elemet, fel akarja azt szabadítani a földi gyarlóság béklyóiból. A szabadságra törekvő harc örökkévaló és általános, mindenütt és mindenben dúl. Értéket pusztít és közvetve értékeket teremt, amint a hindu táncoló Shiva köntösének redői fodrozódnak és elsimulnak. Minden széteső redő új redőnek ad látszatos életet, de mindez csak Shiva isteni szeszélye és nem a köntös redői, a végcél.

Az ember szabadságot akar. Indiában jegecesedett ki leghamarabb az emberi szabadság legmagasztosabb formájának gondolata. Ez a gondolat nem kívánja felszabadulása árán a maga uralmát mások fölött; nem akar diadalmaskodni mások vereségén, Végleges szabadságra vágyódik a gyűlölet gyökereinek, az önző vágyaknak kiirtásával és az emberek lelki megbékélésével. Az indiai filozófia szabadsággondolata: a képzeleti világ csábításának megtörése. A buddhizmus
menekülni óhajtott a vágyak okozta szenvedés elől. Mert minden teljesült vágy új vágyak forrásává válik. A felszabadulás az önönmagunkra erőszakolt béklyók széttörésével lesz teljessé. A hinduizmus, amely a Krisztus utáni hetedik században új életre kelt, kizárta a testet az érvényesülés versenyéből és a lelket tette egyeduralkodóvá a világegyetemben.

Csodálatos, hogy éppen Indiában keletkezett a szabadságnak ez a fennkölt felfogása. Hiszen történelmében éppen úgy szerepelnek háborúk, győzelmek és leigázások, mint más földrészen. Sok tényező működött össze, hogy ez a kivételes világnézet éppen Indiában lásson napvilágot: földrajzi elhelyezkedés, népfajok keveredése, nagy szellemek gondolatai és társadalmi viszonyok, összefonódva, egymásra hatva egyedülálló szinkretizmust hoztak létre, amelyet évezredek viszontagságai sem tudtak kilódítaui fejlődési útjukból.”

(Visited 189 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Subhas Chandra Bose: Égő India” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…