Akció!

Ratkóczi Tibor: Abesszínia új arca

Original price was: 1 000 Ft.Current price is: 900 Ft.

Szerző: Ratkóczi Tibor
Cím: Abesszínia új arca
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 272
Egyéb információ: A szerző 13 fekete-fehér fotójával
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó
Olasz telepesekkel Etiópia felé
Új Világ Városában
Abesszínek között
Etiópia belseje felé
Az Indiai-Óceán legfehérebb gyöngye felé
Az Egyenlítő napsugarai alatt
Savojai Amádé aostai ferceg, Etiópia alkirálya
Az Olasz Gyarmatbirodalom
Búcsú Afrikától

Leírás

„ELŐSZÓ.

Afrika, a regényes, csodás Földrész az utóbbi évtizedekben mintha megkopott volna. Nevének rejtelmes zamatja egyre jobban kezd eltünedezni. Beleszürkül a gyarmatosító népek, nagy feszítő erejű nemzetgazdasági egységek egyre erősbödő vonzókörébe.

«A népek és Földrészek küzdelmében nincs megállás, ki megtorpan — elveszett» — hirdeti Mussolini. Afrika nem tudta megtalálni önmagában azt a hajtóerőt, mellyel vontatottan fejlődő országait hozzáalakíthatta volna a művelt népek gazdasági és politikai életüteméhez.

Az Olasz Nemzet nagy Duce-jának örökérvényű törvénye alól Etiópia sem vonhatta ki magát. Az olasz megszállás történelmi pillanatában megszabadult tehetetlenségi nyomatékától. Fogaskerék lett a modem világ mechanizmusában, mely római tengelyen, szilárd, biztos tengelyen kezdi meg körforgását.

Egy ország, egy afrikai birodalom, mely az anyaországnál ötször nagyobb, —- ÚJ ÉLETET kezd! A régi Abesszínia sokfajta törzsei, különböző területei, ezerféle termékei alkotják a kerék fogait, melyek a szabályos ütemben gyorsuló körforgásban egyre szorosabb egységgé fonódnak össze. A kb. 4000 km-es úthálózat, melyet az új területeken Olaszország hatalmas áldozatokkal már megépített, biztosan mutatja a jövőt: Abesszíniából újból az lesz, ami már egyszer

volt évezredekkel ezelőtt, Róma Etiópiája.

Mielőtt vezetőjükül ajánlkoznék k. Olvasóimnak, mély hálámat kell tolmácsolnom a M. kir. Kereskedelemügyi Miniszter Úrnak, ki anyagi támogatásával lehetővé tette, hogy az Új Olasz Gyarmatbirodalom első lépéseinek közeli szemtanúja legyek.

Ugyanakkor hódolatteljes köszönettel tartozom az olasz Királyi és Császári Kormánynak, melynek tökéletesen kiépített szervei mindenhová, a legeldugottabb pusztaságokba, őserdők mélyére is elkísértek mindenre kiterjedő vendégszeretetükkel, ők tették lehetővé, hogy repülőgépen, hajón, vonaton és autón az egész Olasz-Keletafrikát beutazzam.

Ajánlom könyvemet az olasz-magyar barátság érzelmi és érdekközösségen nyugvó eszméjének, mely az Olasz Világ Birodalom születése és kifejlődése után még nagyobb gyakorlati eredmények felmutatására hivatott.

A szerző.”

(Visited 201 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Ratkóczi Tibor: Abesszínia új arca” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…