vitéz Csikós Jenő: A másik front…

600 Ft

Szerző: vitéz Csikós Jenő
Cím:
A másik front…
Alcím: A szellemi harc módszerei és fegyverei
Kiadás éve: 1940.
Kiadó: Singer és Wolfner Irodalmi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 112+16
Egyéb információ: 24 képpel, 16 táblán

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó
A propaganda
Lélek és tömeglélek
Néhány szó a propaganda történetéről
Antant-propaganda a világháborúban
A propaganda eszközei
A propaganda szellemi anyaga
Átlátszó propaganda – rejtett propaganda
A bomlasztó-propaganda elleni védekezés
Az egyén munkája a magyar ügy szolgálatában
Utószó

Leírás

„ELŐSZÓ

Jártomban-keltemben összehozott a sors egy kitűnő magyar emberrel, aki egyik vidéki egyetemünkön tanár. Hazáját és fajtáját szerető, azért élő és aggódó ember. Egész életét, tudását annak szenteli, hogy kikutassa, megismerje minden életmegnyilvánulásunkat. Ezzel kapcsolatosan nagyon sok érdekességre hívta fel figyelmemet.

Egyebek között azt mondta, ha a magyart jellemezni akarná, ezt két szóval meg tudná tenni.

Így: alvó nemzet.

E különös megállapítást még nem hallottam. Ő azonban mindjárt meg is magyarázta szavait és a kutatásai közben felderített, megtörtént esetekkel bizonyította állítását. Ezek során oly meggyőző tényeket hozott fel, amelyek mindenkit elgondolkodásra késztethetnek. Végül jelezte, hogy mindazt, amit röviden elmondott, sok-sok adattal együtt írásban is kiadja.

Nem is akarok elébevágni ezzel az írásommal bizonyosan nagy érdeklődést felidéző munkájának.

Mást akarok! Mivel engem meggyőzött arról, hogy valóban hibáink felett könnyen átsikló, kényelmet szerető, alvó nemzet vagyunk, szeretném felébreszteni bizonyos vonatkozásban magyar fajtámat. Mindenkinek, aki elolvassa könyvemet, meg akarom mondani, tudtul akarom adni, hogy: ébredj, mert mikor körülötted minden más nemzet résen áll, te sem alhatsz.

A lélekmérgezésről, korunk e láthatatlan, legfelkapottabb, legveszedelmesebb fegyveréről akarok írni, melynek ereje hatalmasabb sok-sok harci eszköznél.

A bomlasztó propagandáról írok, melynek eszközei és módszerei olyan nagyon távol estek a magyar ember igazságot szerető, egyenes lelkétől. S éppen ezért különösen veszedelmes, hiszen a magyar lélek jóhiszeműsége fel sem fogja annak erejét és romboló hatását, pedig a bomlasztás köztünk való jelenlétét, nap-nap mellett megfigyelhetjük, eredményeit tapasztalhatjuk. Csak nem vesszük észre, mert mi magunkkal megelégedett, alvó nemzet vagyunk.

Szeretném e magam elé tűzött célomat elérni. Szeretném, hogy mindenki, aki könyvemet végigolvassa, egy-egy meggyőződéses ébresztője legyen a nemzetnek.

Ha sokan leszünk ilyen résenállók s ha tapasztalatainkat az utánunk jövőknek is átadjuk, nem kell féltenünk fajtánkat a második ezredévtől, mert meglepetések nem érhetik. A harchoz, a megpróbáltatásokhoz pedig évszázadok óta hozzászoktunk.

Nem szakembereknek, csak embereknek, magyaroknak készült ez a könyv. Azoknak, akik a mindennapi rohanó, gondterhes életben sem felejtkeznek meg arról, hogy mivel tartoznak hazájuknak, fajtájuknak.

Jó szívvel, szeretettel akarok elmondani egyet-mást, amiről a legtöbb ember nem vesz tudomást, holott ennek felületes kezelése, vagy a dolgok nem értése, mind az országnak, mind pedig az egyes embernek is a kárát, romlását okozhatja.

Munkám nem tudományos mű, nem is tanulmány. Sőt, a tudományosságra nem is tart igényt. Figyelmeztető, tájékoztató akar csak lenni, a nagyközönségnek akar útbaigazítására szolgálni, olyan kérdés körül, amelyről nagyon sok szó esik manapság, de amelyről még vázlatos áttekintése is csak keveseknek van.”

(Visited 252 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„vitéz Csikós Jenő: A másik front…” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…