Malán Mihály: A budapesti tanoncok testfejlődése

300 Ft

Szerző: Malán Mihály
Cím: A budapesti tanoncok testfejlődése
Alcím: (Adatok a szociális helyzetnek a test fejlődésére gyakorolt hatásáról)
Megjelenés éve: 1934.
Kiadás helye: Pécs
Kiadó: Szerzői
Oldalszám: 20
PDF ISBN: 978-615-6609-14-4

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Leírás

„Az ember alkatára vonatkozó megállapítások nagyon különbözők, mégis nagyjából megegyeznek abban, hogy az alkaton (constitutio) a szervezet összes fizikai, chemiai, biológiai és pszichikai tulajdonságait értik, amelyek a külvilággal szemben való reactióképességét meghatározzák.

Az alkat felépül az egyént alkotó elemek, szervek, szövetek és sejtek alkatából, még pedig úgy, hogy e részek egymással neurotikus, vascularis és hormonális úton szoros vonatkozásban állanak s ennek folytán reányomja — amint Verebély igen helyesen határozza meg — bélyegét az élő egyén három alaptulajdonságára: alakiságára, működésére és fejlődésére.

Vogel úgy határozta meg az alkat fogalmát, hogy az alkat az öröklött és szerzett iránytadó tulajdonságok összessége, vagyis egyenletben kifejezve constitutio = constructio + modificatio.

Ezt az egyenletet a Johannsen-féle örökléstani egyenlettel sokan azonosítják, mondván constitutio = phaenotypus = genotypus (constructio) + paratypus (modificatio vagy conditio). Azonban a fenti meghatározás alapján csak azok a tulajdonságok tartozhatnak az alkat fogalmához, amelyek a reactióképességet befolyásolják, ennek ellenére azonban az alkatnak phaenotypikus, genotypikus és paratypikus elemei megmaradnak.”

(Visited 12 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Malán Mihály: A budapesti tanoncok testfejlődése” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…