Oláh György: A Kazárföldön semmi sem változott

300 Ft

Szerző: Oláh György
Cím:  A Kazárföldön semmi sem változott
Kiadás éve: 1940.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Új Magyarság
Oldalszám: 28
Egyéb információ: Folytatásos cikksorozat
PDF ISBN: 978-615-6609-06-9
ePub ISBN: 978-615-6609-07-6

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

Lájzerovicsék ószövetségi küzdelme a behatoló magyarok ellen
A LATORICA R. T.

Leírás

Lájzerovicsék ószövetségi küzdelme a behatoló magyarok ellen

Munkács, augusztus hó.

Szállodai szobám erkélye a Városháztérre nyílik. A latorcamenti gettó minden valamire való lakója elsétál arra legalább egyszer. Akarva, nem akarva, itt mozog tehát előttem a munkácsi zsidóság minden típusa és véglete, mint valami lassított filmen. Különösen az idősebbek álldogálnak sokáig. Hiszen a gettóban majd valamennyi ötven éven túli ember járásával baj van. Boton bicegnek, laposan csoszognak, vagy a falat tapogatják rövidlátóan. Évszázados beltenyésztés jegyei ezek. A szenny is növekszik itt a korral. Az avult kaftánok alól messze lóg az imakendő sárga rojtja, a cicesz. A papucsszerű cipők csak fokozzák a csoszogást. De a gesztusok egzaltációja, a beszéd láza nem csillapul az évek számával. Drámaibb csoportokat színpadon sem lehet elképzelni, mint ahogy ők összetömörülnek, összedugják fejüket itt is, ott is. Valaki mindig meggyőz itt valakit. Egyik mindig rávesz, ostromolja a társait. Míg a legjobban ostromlott ősz szakállát tépegetve, magábamerülten hallgatja. Mutatóujjával felböki a széles, avult bársonykalap karimáját, aztán hajtincseit sodorgatva tűnődik maga elé. Miről beszélnek ma? A főtéma természetesen Hitler. Ha ki nem ejtenék nevét, akkor is szüntelen róla szól ez a fövő-forrongó nyüzsgés. Hetek óta arról győzik meg egymást, hogy Hitler győzelme nem végleges, várni kell legalább két hónapot. Előfordult már, hogy a járásbíróság előtt is azt bökték ki indokul, mikor kéthavi halasztást kértek a felperestől, hogy akkorra eldől, mi lesz Hitlerrel. Félszemüket közben a Kárpátokon túl megjelent Szovjetbirodalmon tartják. Csodálatos dolgokat tudnak Anglia szándékairól, mint ahogy a magyar integritásról is csodálatos dolgokat beszélnek.

— Önök 1916-ban odaáldozták magukat a németeknek, — magyarázza az egyik vörös Goldmann fűnek-fának, — remélem, tudják, hogy az angolok akkor felszólították magukat: lépjenek ki a háborúból és semmit sem veszítenek el az országból. Maguk akkor a hűségért odaáldozták az országukat. Remélhetőleg, most nem elégesznek meg, míg a németek az utolsó darabig vissza nem adnak mindent! — Mert Goldmannék most a legvadabb irredenták. Ők most talpalatnyi földet nem engednek a szentistváni birodalomból.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Oláh György: A Kazárföldön semmi sem változott” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…