Cabral Lajos S. J.: Az áldozatok szava – Szabadkőműves terrorizmus

200 Ft

Szerző: Cabral Lajos S. J.
Cím: Az áldozatok szava – Szabadkőműves terrorizmus
Alcím: Adatok egy világámító szövetség történetéhez
Kiadás éve: 1911.
Kiadás helye: Budapest
Kiadó: Mária-Kongregáció
Oldalszám: 16

OLVASS BELE!

Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

A száműzött portugál jezsuiták szózata honfitársaikhoz.
ELSŐ RÉSZ.
MÁSODIK RÉSZ.
1. A földalatti üregek és fegyvertárak.
2. Kincsek és jogtalanul szerzett örökségek.
3. Szerzetbelépésre való csábítás.
4. A titkos szervezkedés.
5. Politikával való foglalkozás és köztársaságellenes törekvések.
6. Reakczió és reakcziós befolyás.

Leírás

„A múlt év októberének első felében egész Európát izgatottságban tartotta a portugál forradalom híre. A politikai átalakulások mellett főleg azok az intézkedések foglalkoztatták a közfigyelmet, melyek a portugál egyház és főleg a szerzetesek ellen irányultak.

Lapjaink távirati rovatai telve voltak izgató tudósításokkal, melyeknek refrénje az volt, hogy a papok és szerzetesek nem akartak engedni a „nép” akaratának, fegyveres erővel szegültek ellen a köztársasági rendszernek s midőn a „nép” jogos felháborodásában megostromolta házaikat, az ablakokból a szerzetesek bombákat vetettek a nép közé. Még az apáczák is fegyveres erővel léptek a katonaság elébe, amiben csak az volt a különös, hogy soha senki sem sebesült meg a republikánus katonák és a „nép“ közül, hanem mindig csak a szerzetesek közül. Végre is mit tehetett egyebet a bölcs forradalmi kormány? Száműzte a bombavető, népre lövöldöző szerzeteseket, főleg miután rájött, hogy titkos fegyvertáraik, rengeteg pénzük és földalatti rejtett alagútjaik vannak.

Mint minden jól rendezett, elzsidósodott országban, úgy minálunk is hatalmas visszhangra talállak a „saját tudósítónktól” eredt táviratok. Bulvárlapjaink és egyéb szabadkőműves befolyás alatt álló orgánumaink azonnal öles czikkeket közöltek a „Bombavető jezsuiták“ és „Lövöldöző apáczák“ rémtetteiről. Czáfolat nem jött — nem csoda, hisz a világsajtó legtöbb nagyobb hírlapja zsidó s a nemzetközi távirati ügynökségek kivétel nélkül szabadkőműves és katholikusellenes kezekben vannak; azok pedig, kikről a rágalmak szóltak, börtöneik mélyén ülve vagy idegen tájakon bolyongva s menhelyet koldulva, nem értek rá czáfolatok írására — s ennek következtében ország-világ elhitte a tele tüdővel hirdetett rémmeséket.

Most azonban meghallatta szavát az üldözöttek és megrágalmazottak egyike is, még pedig éppen a leginkább meghurczolt szerzetesrend tartományi főnöke, kit a forradalmi hősök embertelensége legközelebbről érintett. Mi csak az „audiatur et altera pars“ álláspontjára helyezkedünk, midőn ezt a szózatot minden igazságszerető embernek figyelmébe ajánljuk. Hasonlítsuk csak össze az ellentanú vallomását s az ítélet nélkül büntetettek tiltakozását a gyűlölködés, rágalom és ezernyi vádak azon özönével, melyet oly fékevesztett, tobzódó szenvedélyességgel kürtölt világgá a világsajtó, a szabadkőműves befolyás alatt álló távirati irodák révén.”

(Visited 251 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Cabral Lajos S. J.: Az áldozatok szava – Szabadkőműves terrorizmus” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…