dr. Biró Bertalan: A százesztendős zsidóvita

200 Ft

Szerző: dr. Biró Bertalan
Cím: A százesztendős zsidóvita
Kiadás éve: 1939.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 15
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

 

Leírás

„Az a politikai, közéleti s nemzetgazdasági fenékhullám, mely mind több s több szenvedélyességet és igazságot is vet föl a megoldatlan zsidó kérdésünk nyomán, immár egy esztendeje nem fakuló érdeklődéssel zavarja, kínozza s mérgezi az egészséges magyar életet. Sokan azt hirdetik, hogy a hazánkban élő zsidóság ilyen közéleti megrostálása vagy megkínzása idegen eszmei importcikk, melyre a külföld előtt való politikai tetszelgés késztet (vagy kényszerít) minket. A kérdés színtelenné fakítása, elködösítése vagy értéktelen semmiséggé való szétrostálása elsőrendű magyar jelentőségű — vallják szerte az országban egy mesterségesen felduzzasztott szánakozási manőver és irgalomkoldulás eredményeként.

Minket ez alkalommal nem az érdekel, vajon a zsidóságnak ez a meglapulása, mely mindenáron és minden téren ki akar bújni a súlyos felelősség alól, mennyiben előnyös épp a zsidóságra. Még az sem érdekel itt minket, vajon mi az oka, hogy a zsidóság még mai napig, a kettős zsidótörvény nyomása, a külpolitikai felhördülés és a józan ráébredés kellős közepén sem tud itt nálunk mást látni, mint egyenlő értékű zsidót és semmi áron nem hajlandó különbséget tenni saját soraiban a jó s a rossz zsidók között (ahogy azt minden nép megteszi). Arról sem szólunk, hogy a zsidóság még ma is egészen természetesnek találja azt az elképesztő aránytalanságot, amely a zsidóság javára a foglalkozási ágak egész sorában tapasztalható és míg egyfelől a magyarságtól emberbaráti érzelmeket koldul, ugyanakkor a kisujját sem mozdítja, hogy sokszor lelkiismeretlen tolakodásokkal elfoglalt állásait önként visszaadná a magyarságnak.

Hogy most ismét kénytelenek vagyunk foglalkozni a zsidó üggyel, arra nem a zsidó kérdésünk befejezetlensége és szabadon mérgező fülledtsége visz rá. Még csak az a nem is sejtett nagy fölfigyelés sem, ami előbbi ilyen tárgyú értekezésünket követte. De még az sem, hogy ottani megállapításainkat szóról-szóra átvette a magyar törvényhozás számos és igen jelentős tagja éppúgy, mint igazságügyminiszterünk, aki több ízben nyíltan és hosszan hivatkozott is előbb megjelent sorainkra. Hogy figyelmünket ismét leköti a zsidóvita, arra nem is az szolgáltat alkalmat, hogy a zsidó kérdésben úgyszólván mindenki elmondta már mondanivalóit és kisöpörte szellemi arzenálját, vagy pedig mivel ma valóságos divat lett, hogy felelős és felelőtlen emberek szinte tolongjanak a zsidóság emberbaráti megvédésére. Hanem egyes-egyedül annak szemügyre vevése késztet, hogy a mai zsidóvita nem hebehurgyán felvetett törvénykívánása ennek a par excellence jogász magyar nemzetnek, hanem a magyar nép régi életkérdése és immáron száz éve vajúdó vitája. Ha az ember nekilát és áttanulmányozza a Képviselőházi Naplókat, vagy az Országház Könyvtárának idevágó vaskos köteteit és iratait, keserű igazságokra és igen komolyan figyelmeztető tanulságokra jön rá. Száz vagy hetven esztendő távlatából látszik azután, hogy az idő és a történelem hogyan cáfolt rá a pökhendi szólamokra s a zsidóságban vakon megbízó magyar jóhiszeműségre és viszont mily keserves igazságot szolgáltat a történelmi távlat a lekicsinyelt és vérző szívvel távozó magyar fajféltőknek, első helyen a századvégi katolicizmus politikai vezérének, Zichy Nándornak. Prohászka józan antijudeizmusa ily keretek közt nem egy kiváltságos vagy bizarr politikai villódzásának tűnik, hanem a magyarság sorsát biztos jelekből előre sejtő géniusz védekezésének.”

(Visited 138 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„dr. Biró Bertalan: A százesztendős zsidóvita” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .