Vízöntő: Demokrácia és Kereszténység

400 Ft

Szerző: Vízöntő
Cím: Demokrácia és Kereszténység
Alcím: Cikksorozat, mely az Út és Cél című folyóirat 1968-1970 közötti számaiban jelent meg
Kiadás éve: 1968-1970
Kiadás helye: Sidney, Ausztrália
Oldalszám: 36
Egyéb információ: Jelen írás sok másik mellett megtalálható a szerzőnek később kiadott, A XX. század pestise címet viselő kötetében is.
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

AZ EREDET ÉS AZ ELSŐ IDŐK.
A FÉNY ÉS ÁRNYÉK HARCA.
A TERMÉSZETTUDOMÁNY ÉS A VALLÁS.

Leírás

„Mai világunk társadalmának tanulmányozása során eljutottunk az utolsó tényezőhöz, a kereszténységhez, vagy röviden, az Egyházhoz. Az eddig tárgyaltak közül ez a legnehezebben átfogható kérdés. Majdnem lehetetlen valamilyenfajta előítélet nélkül tárgyalni. Az eddigiek folyamán tudtunk többé-kevésbé tárgyilagosan nézni, most azonban úgyszólván önnönmagunk alapjaihoz kell lenyúlnunk, ahol a megismerés tárgya egyúttal a megismerő alany. Tisztelet és óvatosság vezet e vizsgálat alatt s máris leszögezzük, hogy nem a Mester tanítását kívánjuk szemrevenni, hanem követőinek kétezer éven át fejlődött, formálódott intézményeit. A régi pogány és zsidó forrásokat keressük, amelyekből merített a Tan, s az évszázadokon át rá ható eszmeáramlatokat, ezek melletti és ezek elleni küzdelmét. Mindezek az ismeretek szükségesek, ha alapos felkészültséggel akarunk a mai Egyház szerepére és működésére tekinteni. Az út hosszú és, — bizony — fáradtságos lesz, de talán megérdemli a figyelmet az így kapott perspektíva.

Chamberlainnel valljuk, hogy az emberiség történelmének (ha egyáltalán van ilyen) egyetlen kimagasló jelensége Krisztus megjelenése a Földön. S ez az írás főképpen azokhoz szól, akik lelkük mélyén megsejtik, hogy az ember igazi emberré Krisztus által lett. Vele egy új embertípus született. Benne az ember morális magasságának elhivatottságára emelkedett. De ezzel kezdetét vette egy belső harc is, amit Schiller úgy írt le, hogy „a természet tökéletes sarjából tökéletlen morális lénnyé lett (t. i. az ember.) Boldog hangszerből boldogtalan műész.” Ő, a Mester, azonban fölötte áll e világ dolgainak, még a Tannak is, fölötte áll az eszméknek és azok egymással való harcának. Előtte a legnagyobb lángelmék alázattal fejet hajtottak, a legkeményebb akarat megtört s csak a tudatlanság és gonoszság ment el mellette közömbösen. Talán legnagyobb ellenfele, Nietzsche, az ő nevével az ajkán vonult be a téboly reménytelen éjszakájába.

Írásunk három részre oszlik:

A kereszténység eredete és az első idők.

A Fény és Árnyék harca.

A természettudomány és a vallás.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy részről könyveket lehetne összeírni, a rendelkezésünkre álló tér csak annyit enged meg, hogy egy-két gondolat idevetésével az olvasó ösztönzést kapjon arra, hogy elhivatottabb munkákba merülvén mélyebben hatoljon a témába s azok révén tisztábban értékelhesse ki korunk társadalmi rendjének összetevőit.”

(Visited 120 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vízöntő: Demokrácia és Kereszténység” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .