Dr. Nyisztor Zoltán: Modern babonák

600 Ft

Szerző: Dr. Nyisztor Zoltán
Cím: Modern babonák
Sorozatcím: Keresztény Kis Könyvtár 19. szám
Kiadás éve: 1926.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 118

Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó

A babonáról általában

1. Áttekintés
2. A babona forrásai
3. Babona és vallás
4. Babona és katholicizmus
5. A babona gyógyszere
6. A gonosz lelkek szerepe

A babonákról részletesen

A) Jövendölés

1. Horoszkóp vagy csillagjóslás
2. Kristálynézés
3. Álomfejtés
4. Chiromantia vagy kézolvasás
5. Sorsvetés
6. Varázsvessző
7. Kártyavetés
8. Jóslások
9. Hipnotizmus
10. Hipnotikus csodák
11. Autóhipnózis
12. Alvajárás, holdkórosság

B) Varázslat

1. Amulett, talizmán
2. Lavina-imádság
3. Kuruzslás
4. Feketemise, agyonimádkozás
5. Spiritizmus
6. Asztaltáncoltatás
7. Gondolatolvasás
8. Gondolatátvitel
9. Telepátia
10. Clairvoyance
11. Kísértetjárás
12. Automatikus írás, asztalírás, üvegírás
13. Szellemírás
14. Szellemfényképek
15. Materializáció
16. Szellemek kinyilatkoztatásai
17. Spiritiszta jelenségek ténybeli értéke
18. Harc a spiritizmus körül

Függelék

1. Kabbala
2. Alchimia

Leírás

„ELŐSZÓ

Nemrég még mulattunk rajta, ma már nyakig benne vagyunk. S azt se tudjuk, hogyan lábalunk ki belőle. Az emberiség legjobbjai vérkönnyeket sírnak felette, hörögve kiáltanak vétót, a tömeg meg úszik az árral, a szennyes habokon szép csendesen.
Nemrég még mulattunk a „sötét, barbár” középkoron, borzadva gondoltunk az istenítéletekre, boszorkányperekre; elképedve hallgattuk, hogy még Dante óriási szelleméhez is felér a bűbájosság vádja, ma meg világáramlat, korszellem a babona, mely a felső tízezrek palotájától leér — mint az üstökös farka — a havasi pásztor kunyhójáig.
A különbség talán csak annyi, hogy megbicsaklott elmék ma már tudományos színt is adnak neki. Régen a szóbeszéd, a pletyka, ma már plakátok, folyóiratok, könyvek, iskolák, egyesületek terjesztik. Régen megbújt a babona, mint patkány a csatorna mélyén, ma kimerészkedik az utcára, a nyilvánosságra és síppal, dobbal, trombitával verbuvál.
Kártyavetés, jövendőmondás ma a legjobb üzlet. S nem falun, a jámbor, tanulatlan, hiszékeny nép között, hanem a nagyvárosokban, a művelt, intelligens kultúrközpontokban. A jósnők vendégei nem a mosónő vagy a sarki hordár, hanem nagyságos urak és méltóságos asszonyok.
Wagner, a zenetitán, úgy félt a tizenhármas számtól, mint kóbor cigány a pandúrtól s egy híres német tudós (Geffchen) lemondott egy nagyszabású keleti kutató-útról, mert a vasúthoz menet vénasszonnyal találkozott. Párizs legelőkelőbb negyedében húsz utcában hiába keresnék a tizenhármas házszámot, a legfényesebb szállodákban a tizenhármas szobát.
De ez még mind semmi! Vegyük hozzá a hipnózis és spiritizmus világhódító útját. Az anyagtól megcsömörlött emberiség lázasan, erőszakosan, kihívóan döngeti a szellemvilág kapuját. Érintkezésbe akar lépni a megholtakkal, a szellemekkel. S mert a vallásadta természetes utat nem ismeri vagy kevesli, elfogadja a spiritizmus természetellenes, bizonytalan csapásait.
De talán jól is van ez így! Méltó büntetés a XIX. század materialista tobzódásaiért. Nem hittél, ember, az igaz Istenben, higyjél hát vakon a babonában! Nem kellett az Igazság fénye, jó lesz most a pince sötétje, a babona vígan hancurozó patkány-hadával!
A világáramlatoknak azonban nemcsak áldozatai, hanem sebesültjei is vannak. Ez a babonában fuldokló század nem ölte meg mindenkiben az igaz hitet, de magvetéséből jutott többé-kevésbé mindenkinek.
Azért írtuk a katholikusok okulására e könyvet. Áldja meg útját az Igazság napja és ősforrása, a mindenható Isten.

Budapest, 1926 júliusában.

Dr. Nyisztor Zoltán”

(Visited 235 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Dr. Nyisztor Zoltán: Modern babonák” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…