Zborovszky Ferenc S. J.: A keresztény család biológiai és etikai megvilágításban

600 Ft

Szerző: Zborovszky Ferenc S. J.
Cím: A keresztény család biológiai és etikai megvilágításban
Kiadás éve: 1929.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 126
Egyéb információ: Heim Pál Dr. előszavával
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • Epub

Tartalom:

ELŐSZÓ.
BEVEZETÉS
AZ ÁTÖRÖKLÉS PROBLÉMÁJA
AZ ÁTÖRÖKLÉS ÉLETTANI ALAPJA.
AZ ÁTÖRÖKLÉS TÖRVÉNYEI.
A KIVÁLASZTÁS HATÁRAI.
AZ ÁTÖRÖKLÉS ÉS AZ EMBER.
KIVÁLASZTÁS A HÁZASSÁG ELŐTT
A NŐI ESZMÉNY.
A HÁZASSÁG ESZMÉNYE.
A HITVESI SZERETET ESZMÉNYE
A GYERMEK KERESZTÉNY ÉRTÉKELÉSE.
A TERMÉSZETHŰ CSALÁD.
     A természethű család.
     A természetellenes nagy család.
     A természetellenes törpe család.
AZ ANYA ÉS A GYERMEK BIOLÓGIAI ÉS ETIKAI KAPCSOLATA.
AZ ANYA BOLDOGSÁGA.
A GYERMEK BOLDOGSÁGA.
A HALÁL ARATÁSA.
AZ ÉLET TAVASZÁN.
A SARJADÓ ÉLET.
A FAJBIOLÓGIA ESZMÉNYE.
A MAGYAR NEMZET ÉLETE.
A FELHASZNÁLT IRODALOM.

Leírás

„ELŐSZÓ

Ezt az értékes könyvet nagyon melegen szeretném bevezetni és minden családnak és mindazoknak, akik családalapítás előtt állnak, nyomatékosan ajánlani. A természettudósnak a katolikus pap adta a kezébe a tollat, a biológusnak az etikus sugallja az érveket és a természettudomány, az orvosi tudomány által megismert igazságok, és törvényszerűségek magasabb, nemesebb nézőpontból tárgyaltatnak. Amikor az olvasó áttanulmányozva leteszi kezéből e könyvet, amikor elgondolkozik felette és elmélkedik rajta, csodálkoznia kell azokon a gyönyörű törvényszerűségeken, azokon a bámulatos, végső finomságukban emberi elmével talán soha fel nem fogható berendezéseken, amelyekkel a Teremtés az ő végtelen bölcsességében és tökéletességében az emberi nem fennmaradásáról gondoskodott. És akkor tudatára kell ébrednie annak is, hogy az élet két hatalmas rugója mellett, amint a könyv mondja „a szerelem és az éhség“ mellett, van egy harmadik hatalmas rugó is, ami az emberi nem fennmaradását biztosítja, s amely nélkül lassú elfajulás, elkorcsosodás és végső eredményben a kipusztulás volna az emberi nem sorsa és ez az etikai alap, a valláserkölcsi meggyőződés.

A vérbaj, az egyke, az alkoholizmus és ezek következményei hány család kipusztulására vezettek már! A kicsapongások, az élvezetek hajszolása, a kíméletlen harc a pénz, a hatalom és a dicsőség után nemcsak a korán megöregedett, az ideg- és vérérrendszerében tönkrement apára, hanem akárhányszor a gyermekekre is reányomja a bélyegét, az elszakított családi kötelékek nemcsak a gyermek lelkén, hanem testi egészségén is nyomot hagyhatnak. Micsoda ennek a legjobb óvszere, micsoda ennek a leghatalmasabb ellenszere? Az etikai alap, a valláserkölcsi meggyőződés. Ennek a szolgálatában a szerelem a boldog család megalapításának az előfeltétele, melynek jutalma a viruló gyermekek egész sora, kik a fiatal szülőknek büszkesége és majdan az öreg szülőknek támaszai lesznek. A nemi ösztön nem a kicsapongások rugója, nem a nemi betegségek, a vérbaj alattomos fegyvertársa, hanem a család, a faj, a nemzet megerősödésének a forrása. Az éhség a test épségben maradásának, a testi és szellemi erő teljes kifejtésének, az élet küzdelmeivel való eredményes harcnak egyik hatalmas motívuma, és nem a mohóság, a kapzsiság, a mások kíméletlen elnyomásának öntudat alatti mozgatója.

A keresztény etika az egyént, a családot és rajtuk keresztül a nemzetet szolgálja. A keresztény etika nem alkuszik, nem hagy kibúvót, megfogja az ember kezét és biztosan vezeti előre és felfelé. E könyvben a biológia és az orvosi tudomány igazságain keresztül az etikus mutatja meg az utat, amelyről ha le nem tér a keresztény társadalom, a boldogabb Haza, viruló családok, nemes fiatalság és az integer Magyarország tündöklő képe integet felénk.

Pécs, 1929. január 1.

Prof. HEIM PÁL.”

 

(Visited 130 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Zborovszky Ferenc S. J.: A keresztény család biológiai és etikai megvilágításban” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…