báró Brandenstein Béla: A hivatásrendi társadalom bölcseleti alapjai

300 Ft

Szerző: báró Brandenstein Béla
Cím: A hivatásrendi társadalom bölcseleti alapjai
Kiadás éve: 1938.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 22
Fájlok:

  • PDF – szöveges, OCR-es karakterfelismeréssel
  • ePub

Tartalom:

 

Leírás

„NAPJAINKNAK sokféle nevet lehetne adni, de a jelennek kétségtelenül egyik legjobban megillető címe, hogy az a társadalom- és államszervezés kora, legalább is Európában; de már Európán kívül is jelentkezik ez a folyamat főleg ott, ahol az európai társadalmi és kulturális szellem hatása érvényesül. Európában a társadalom- és államszervezés, az inkább forradalmi vagy inkább békés átszervezés hulláma a kontinensnek jóval nagyobb felét elöntötte: elég itt Orosz-, Olasz-, Németország, Ausztria, Portugália példáira hivatkoznunk. Mindezekben az országokban a hatalmas társadalmi és állami átszervezés tényleg évek óta haladó, sokszor forradalmi kirobbanásban is jelentkező, nemcsak intézmények, hanem emberek életét is követelő folyamat, amely az illető társadalmak és államok egy részének népét teljesen átalakította. És csak természetes, hogy amint a megnevezett országokban a nagy átalakulások nem következtek be teljesen elszigetelt, csupán az illető országokban jelentkező szellemi hatások következtében, úgy ezek a hatások is és azután még inkább, említett társadalmi-politikai következményeik a tudatos társadalomátszervezés és ezzel éppen a társadalomszervezés problémáját egész Európában elevenné, sőt égetővé tették. Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban XI. Pius pápa «Quadragesimo anno» kezdetű enciklikája vetette fel rendkívül korszerűen és nagy tekintéllyel a szociális szellemű társadalomszervezés eszméjét és ezzel erős gyakorlati hatást váltott ki a legkülönfélébb népek társadalompolitikájában; ezt a hatást a világszerte megszervezett Actio Catholicának a társadalomszervezés irányában is működő elméleti és gyakorlati kezdeményező tevékenysége még jobban elmélyítette.

Miért robbant ki Európa-szerte ez a lázas társadalomszervező tevékenység? Nyilvánvalóan a szükség hozta létre: az az óriási társadalmi és kulturális válság, amely korunkat szintén legmélyebben jellemzi és a közelmúlt társadalmi és politikai berendezéseit jórészben szétzúzta, kulturális életünket pedig szinte cseppfolyóssá, évről-évre változóvá tette. A nagy válságot a világháború nem okozta ugyan, mert az már sokkal mélyebben és régebben emésztette kultúránkat, de hirtelen megérlelte és kifakasztotta: ezért az nemcsak egyszerű, bár óriási háború, hanem egyenesen korszakok határa, korszakforduló volt, amely hatalmas politikai alakulatokat döntött le, egész társadalmi osztályok elpusztulását vonta maga után, a gazdasági életnek világraszóló rengések között létrejövő, azelőtt hihetetlennek látszó változásait eredményezte. Hiszen a nemrég a szabadkereskedelem jelszavával óriásivá fejlődött kapitalizmus helyébe egyszerre a legsúlyosabb gazdasági szabályozások, megkötések, Fichte-féle zárt gazdasági államok, kommunista birodalmi gazdasági szervezetek léptek, amelyek a kapitalizmusnak sok vívmányát megtartották, sőt szélsőségesen kifejlesztették ugyan, de másrészt a kapitalizmus legfőbb alapelveit megtagadták, ledöntötték.”

(Visited 187 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„báró Brandenstein Béla: A hivatásrendi társadalom bölcseleti alapjai” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…