Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XIII. kötet

Original price was: 2 050 Ft.Current price is: 1 845 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XIII. kötet
Alcím: Az oltár fényében
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 400
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó

Az Oltár titka

Oltár és Áldozat.
Igazán jelen van-e Jézus az Oltáriszentségben? — „Hihetetlen-e” az Eucharisztia tana? — Miért járunk szentségi körmenetet? — Mi nekünk az Oltáriszentség? — Mi alapon hisszük, hogy Jézus az Oltáriszentségben valóban jelen van? — Az Eucharisztia kincsei. — Feladataink az Oltáriszentség körül. — Az Oltáriszentségről. — Krisztus halálának áldozati jellege. — „Vérontásnélküli” vagy „vértelen” áldozat? — Vérontásnélküli áldozat. — Néhány szó az Úr házának ékességéről. — Stílus a templomban. — Eucharisztikus feladataink. — Férfiak az Úr asztalánál

Életünk élete

Az Eucharisztikus Világkongresszus.
Eucharisztikus világkongresszus Budapesten. — Nemzeti Eucharisztikus kongresszus. — A magyar katolikusság nemzetközi erőpróbája. — Mit várunk a kettős magyar Szentévtől? — A hármas magyar Szentév. — Mit várhatunk az Eucharisztikus Világkongresszustól? — Az Eucharisztikus Világkongresszus várható eredményei. — Hogyan mozdíthatjuk elő az Eucharisztikus Kongresszus sikerét? — Az Eucharisztikus Világkongresszus és a katolikus sajtó. — Sajtónk az Eucharisztikus Világkongresszus szolgálatában. — Kongresszusunk eszmei erői. — A Világkongresszus arányai. — A nagy napok előtt. — Miért a Hősök-tere? — A Kehely és a Híd. — A kongresszusi jelvény — program! A távolodó kongresszus. — A nagy évforduló elé! — A szöges probléma. — Láthatatlan szikrák

Oltárfényben.
Szent Ágoston. — Árpádházi Szent Erzsébet

Az Oltár előtt.
Az „Ész” istennője. — Valami az emberi félelemről. — Szentség és kegyelem. — Mi a szentmise. — Az Oltáriszentség előtt. — Az Oltár előtt

Szentségi Színjáték.
Az Oltáriszentség diadala

Megjegyzés

Tartalomjegyzék

Leírás

„ELŐSZÓ

Az Eucharisztia, vagyis az Oltáriszentség a hívő katolikus szemében: minden. Krisztus maga, amint a kenyér s bor színe alatt köztünk jelen van az oltáron. Ami nagyot és hatalmasat, kedveset és megrázót ez a szó mond: Krisztus, azt tartalmazza számunkra közeli és eleven valóságban az Eucharisztia.

Soha ember ilyen magasat ki nem találhatott, ilyen merészet ki nem gondolhatott volna, mint amit a megtestesült örök Szeretet eszelt ki azért, hogyha nem is láthatólag, de érezhetőleg, ha nem is foghatólag, de a hit által elérhetőleg közöttünk maradjon, a golgotai áldozatot jelképesen s valóságosan mindig újra megelevenítse s az Isten bennünk-lakásának táplálék alakjában új formát és bizonyságot adjon.

A katolikus hívő lelkület épp ezért már az apostolok és az apostoli atyák kora óta megrendült tisztelettel, hódolattal és hálával vette körül az oltár misztériumát. Magának a szentség szerzőjének példájára „hálaadásnak”, Eucharisztiának tekinti a szent áldozatot s a csodálatos jelenlétet magát. Valóban, az első érzület, amellyel az Oltáriszentség szerzéséért az Istennek tartozunk, a hála, az „eucharisztia”. De a tevékeny, tanulékony, az Oltár titkaiba behatolni igyekvő eucharisztia.

Ez a könyv azt célozza, hogy a titkok titkát annyira, amennyire lehet, az érdeklődő előtt feltárja. Hogy a legszebb és legszentebb keresztény misztériumot felmutassa azok előtt, akik annak hittani és erkölcsi tartalmával, szellemi és társadalmi hatásaival megismerkedni akarnak. Ezért veszi szemügyre az Oltáriszentségnek először a hitvédelmi alapjait, majd egyéb kisugárzásait. Az egész mű csokor akar lenni az eucharisztikus Krisztus oltára előtt a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus alkalmával. De olyan csokor, amelynek illatát magukba is szívják azok a magyar katolikusok, akik e fölséges titok mellett nem óhajtanak vakok és süketek gyanánt érzéketlenül tovább menni.

Ha valaha, itt kell tágra tárni a kaput s a belépőt szeretettel nógatni: Tolle, lege! Vedd és olvasd!

Budapest, 1937 őszén.

Bangha Béla.”

(Visited 125 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XIII. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…