Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XVI. kötet

Original price was: 2 050 Ft.Current price is: 1 845 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XVI. kötet
Alcím: Az Úr katonái
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 454
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

Tartalom:

Előszó

A jezsuita-rend és ellenségei

A Jézustársaság.
„S. J.” — A Jézustársaság az Egyház újkori fejlődésében. — Egy rend jubileuma elé. — Pázmány egyeteme és a Jézustársaság. — Örök korszerűség.
— Ki lehet a Jézustársaság tagja? — A jezsuita nevelése. — A jezsuita segítőtestvérek. — Családi ünnep a Jézustársaságban. — A Jézustarsaság legnagyobb jótevői. — A Jézustársaság ünnepei. — Krisztusimádás vagy „jezsuitizmus”. — A „jezsuitizmus”. — Mi a „jezsuita morál”? — A „jezsuita morál”. — Expedíció az „elásott jezsuitakincsek” felkutatására. — A jezsuiták hatalma és titka. — Az 50 éves Stimmen. — Két tudós ünneplése

Jezsuiták Magyarországon.
Kettős rendi jubileum. — Pázmány Péter, a jezsuita. — Az első magyar tanítórend. — Egy jezsuita gimnázium 300 éve. — A jezsuiták Magyarországon. — Protestáns támadás a jezsuiták ellen. — Protestánsok és jezsuiták. — A „jezsuitapör”

Elfelejtett hősök.
A hithirdetők eszményképe. — Isten tábornoka: a világhódító Xavéri Szent Ferenc, — Elfenoka: a világhódító Xavéri Szent Ferenc. — Elfelejtett hősök. — Panaszi Pázmány Péter. — Boldog Campion Ödön, vértanú

Megjegyzés

Tartalomjegyzék

Leírás

„ELŐSZÓ.

Sokan ismernek minket és — mégsem ismernek; érintkeznek velünk, de szervezetünkről, alkotmányunkról, történetünkről, mai helyzetünk s működésünk felől csak fogyatékos a tájékozódásuk. Pedig talán szívesen vennék, ha a Jézustársaság szellemével, törekvéseivel, munkamezeivel közelebbről megismerkedhetnének.

Azoknak a jóakaró, kedves barátainknak ajánljuk e sorokat, akik szívesen hallanak egyet-mást a jezsuita rend működéséről és célkitűzéseiről, különösen magyar földön. Azoknak a jótevőinknek szánjuk e lapokat, akik imáikkal és adományaikkal nem szűnnek meg támogatni a Társaságot, annak tagjait és apostoli vállalatait. Szánjuk azokat tanítványainknak és azok kedves szüleinek, akiket bizonnyal érdekel, mi a Jézustársasági nevelés-oktatás célja, szelleme, iránya; kongreganistáinknak, manrézásainknak, lelki rokonainknak s nem utolsó helyen azoknak a kedves ifjaknak, akik pályaválasztás előtt állva arra gondolnak, hogy maguk is Istennek szentelik életüket s Loyolai Szent Ignác szerzete felől közelebbi tájékozódást keresnek.

Szeretettel terjesztjük mindezek elé az alábbi lapokat. Nem tudományos elvontságokat akarunk nyújtani bennük, hanem lüktető életet mutatni be. Nem öndicséretet kívánunk zengeni s magunkat hiún és igaztalanul mások fölé emelni, hanem hálás szívvel beszámolni a jóról, amit Isten kegyelme rendünk által művelni kegyeskedik; szólni az újabb apostoli tervekről s elénk tűzött feladatokról, amelyeket barátaink, jóakaróink és jótevőink segítségével megoldani szeretnénk.

*

A cél, amely szemünk előtt lebegett, főleg az volt, hogy 400 év távlatából összefoglalva mutassuk be a katolikus Egyház ama szerzetesrendjét, amelyről talán a legtöbb téveszme és téves ítélet van forgalomban s amelyet a maga valójában sokszor még azok is csak fogyatékosan ismernek, akik szeretik Loyolai Szent Ignác alkotását s lelkes hűséggel ragaszkodnak a Jézustársasághoz.

Nemcsak az ellenséges beállítások, a Társaság világnézeti ellenfeleinek vagy irigyeinek mellébeszélései, egyházellenes regényírók és újságcikkezők fantasztikus kitalálásai homályosították el sokak szemében egészen a felismerhetetlenségig és nevetségességig a Jézustársaság fogalmi képét, hanem Loyolai Szent Ignác rendjének egyes sajátos vonásait gyakran még azok is nehezen tudják igazság szerint értékelni és méltányolni, akik elvileg és világnézetileg, sőt érzületileg és érzelmileg is közel állnak hozzá. Egyetlen szerzetesrend sincsen, amely körül a félreértések és félremagyarázások ekkora mértékben burjánzottak volna fel; ez azonban legföllebb annyit bizonyít, hogy a Jézustársaság csakugyan különleges szervezeti és ideológiai remekmű, amelyet nem mindig lehet sablonokkal mérni s amelynek megismerése komolyabb elmélyedést igényel; amint viszont éppen ez a szerkezeti különállóság és egyedülvalóság képesítette fel a rendet azoknak az eredményeknek elérésére, amelyeknek rendkívüliségét minden oldal egyhangúan elismeri.”

(Visited 73 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XVI. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…