Akció!

Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XXII. kötet

Original price was: 2 300 Ft.Current price is: 2 070 Ft.

Szerző: Bangha Béla S. J.
Cím: Összegyűjtött művei – XXII. kötet
Alcím: Eszmék és elmélkedések
Szerkesztő: Dr. Biró Bertalan
Kiadás éve: 1942-43.
Kiadás helye: Budapest
Oldalszám: 512
Fájlok:

  • PDF – képes, OCR-es karakterfelismeréssel

OLVASS BELE!

Tartalom:

Bevezető 

Élet és vigasztalás.
Katolikus életszabályok. — Mi az imádság? — Hogyan szoktál imádkozni? — Megtartja-e ígéretét a legszentebb Szív? — Kicsoda neked Jézus? — Hogyan lehet egy ember – Isten? — Jézus a mi királyunk. — Istentelenség harca az istenhivők ellen. — A jászol előtt. — Visszatekintés és előrenézés. — Februári gondolatok. — Jézus bemutatása a templomban. — Gyertyaszentelői gyertyák. — A parancsolatok megtartása. — Üdvözítőnk parancsa. — A legszebb virág és ápolása. — Az életből. — Memento homo. — A fájdalmas Szűz. — Jézus szavai a kereszten. — Jézus a kereszten. — A kereszt tövénél. — Szenvedés és vigasztalás. — Golgotajárás. — A megváltás. — Halottak hónapjában. — A mi reményeink. — Amik odatúl vannak. — Elmúlás vagy örök élet. — Milyen lesz a mennyei boldogság?

Örök esztendők.
Úrjövet. — Harmatozzatok! — Békesség nektek! — A béke. — A Békekirály születése. — Isteni Kisded, békét! — Békesség a földön. — Kinek van joga karácsonyt ülni? — A béke ünnepén, — Béke! Béke! Béke! — Titokzatos karácsonyi erők. — Jézus kebelén. — A hála és számvetés órája. — Jókívánatok az év elején. — Boldog újév. — Új esztendő — Örök esztendők. — Ó év és új év. — Hóvirág. — Nagyböjti gondolatok. — Keresztények, sírjatok — Nagyböjti eszmék. — A táborhegyi Krisztusarc. — Ezerkilencszáz éve. — Húsvét. — Húsvét a világháborúban. — A boldogság városa. — Feltámadás. — Lelkek húsvétja. — Húsvét szelleme. — Húsvét üzenete. — Húsvéti élethimnusz. — A roppant bizonyosság. — Hajnalok hajnala. — Mennybemenetel. — A Szentlélek ünnepe. — A pünkösdi tűz. — Pünkösd lelke. — Pünkösd, az ígéret ünnepe

A lélek országa.
A keresztény hitélet alapigazságai. — A vallás örök időszerűsége. — Érdemes-e hinni? — Az apostoli hivatás szépsége. — Vallási kétely és vallási bizonyosság. — Gyónt-e már mindenki? — Beteg lelkek. — Néhány szó a gyónásról. — Nagyböjt és böjt. — Fontos szó a szülőkhöz. — Annak, aki most megy bérmálkozni. — Az emberfölötti hivatás. — A lélek országa

Magyar szentév.
Szent Imre és a magyar államiság. — Az égből eredt virág. — Mi a Szent Imre-esztendő? — A Szent Imre-év gáncsvetői. — Hitvalló Magyarország. — A nagy napok után. — Húsvétvárók. — A nagy misszió. — Árpádházi Szent Erzsébet s a mai magyarság. — Elfelejtett hősök. — Új ázsiai veszedelem. — Amiben elsők leszünk. — Készülődés a nagy eseményekre. — A halhatatlan király. — Szent István királyról. — Szent István országa és a mai Magyarország. — Szent István és a Koppányok. — Szent István mai testőrei. — Különös. — Assisi Szentje. — Szentek. — A magyarok Nagyasszonyáról. — Patrona Hungáriae. — A kilencszázéves Védőasszony. — A mai világhelyzet és az Immaculata

Megjegyzés
Tartalomjegyzék

Leírás

E kötet egyes elmélkedéseit még gyermekfejjel kezdte meditálni valahol a kies St. Andrä jezsuita noviciátusában, vagy a nagyszombati kollégium ódon folyosóin, utolsó fejezeteinek papírravetésénél pedig már reszketett a kéz s a túlvilág tornácain szárnyalt a lélek tekintete. Ami közben van, az P. Bangha írásainak talán legsajátosabb termései közül került egybe: csendes elmélkedések és eszmélődések kis morzsái és nagy asztagjai.

Természetszerűleg adódott, hogy P. Bangha mint a beszéd és a szónoklás mestere, nem szorítható pusztán négy vaskos kötet lapjai közé, ha elmélkedései tavában akarunk elmerülni, bizonnyal más írásai is nyújtják elmélkedő lelkének pazar bőségét. Így állt elő e kötet külön. Ha igaz, hogy a nagy íróknál minden mondatnak szinte emberi ábrázata van (Ibsen), akkor e kötet minden fejezete P. Bangha lelkének egy-egy olyan részét tárja elénk, amely a végtelen isteni szépség tengerében fürdött. Hogy mégis rendet tartsunk az eszmék világában s az elmélkedések garmadájában, legjobbnak ígérkezett, ha az egyházi évet vesszük keretnek s azon belül is bizonyos sorrend alakul ki. Először az imádkozásnak és az elmélkedésnek mikéntjét tárjuk elé s azután az egyházi év egyes ünnepeit, lélekhez szóló pihenőit járjuk végig. Azután a lélek belső dimenzióinak topográfiáját és annak rendbentartását mutatjuk be, mint amely a via purgativának, a lélektisztításnak legkézenfekvőbb módja. A magyar szentév ismét visszaível az előző elmélkedési világhoz, hogy mintegy bekeretezze az egészet a magyar lélek mélyén. Ezt nyújtja ez a kötet.

Sokszor nyilvánvalóan is látszik, hogy nem a szentignáci elmélkedés menetét követi, nem iskolás akar lenni ez a könyv. Egy nagy lelken átszűrt elmélkedési anyag áll itt már készen. Olyan lélek szűrte ezt át, aki csakugyan a világ minden rezdülését, az Isten minden művét végigmeditálta. (Zsolt. 76, 13; 142, 5.)

Felszenteltetésére készült P. Bangha, amikor egy mélyenjáró elmélkedésében már eleve minden írásának sorsát s így e kötet eszméit is Isten Szívébe teszi le. „Igen, édes Jézus! ha van olvasóim közt valaki, aki nem akarja magát ölelő karjaid közé vetni, arra kérlek, vedd ki annak szívét, aztán fordítsd meg, vagy alkosd újra és úgy tedd vissza a helyére!” (A kereszt tövénél.) E kötet minden lapján kiütközik a vágy „hogy hittel és nagylelkűen viseljük el az élet böjtjeit és nem azzal törekszünk segíteni magunkon, hogy másokra rakunk minél több terhet, hanem ellenkezőleg, hogy a megértés és keresztény remény erejével magunknak és másoknak egyszerre megkönnyítsük és megenyhítsük a kereszthordozást” — ahogy P. Bangha írta egy hónappal utolsó földi húsvétja előtt. (Hajnalok hajnala.)

Budapest, 1940 október 18-án.

Dr. Bíró Bertalan.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Bangha Béla S. J. összegyűjtött munkái – XXII. kötet” értékelése elsőként

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Érdekelhetnek még…